Kukuruzno belo brašno

Kukuruzno belo brašno je proizvedeno od belog kukuruza. To kukuruzno brašno je još poznato i kao projino brašno. Kukuruzno brašno je bogato ugljenim hidratima što ga čini lako svarljivim. Kao bezmasni deo ugljenih hidrata iz kukuruza odlična je komponenta prehrambenih proizvoda.

Ne sadrži gluten i za dizana testa se mora mešati sa drugom vrstom brašna. U svom sastavu belo kukuruzno brašno sadrži veliki broj minerala i vitamina E. Belo kukuruzno brašno se kao sastojak nalazi u preko 3.000 prehrambenih proizvoda, od testenina do raznih pica.

Mlevenjem zrna kukuruza (slično kao što se melje pšenica — žito) dobija se brašno (kukuruzno brašno). Od kukuruznog brašna ili mešanjem sa pšeničnim brašnom se za ljudsku ishranu priprema: hleb, proja, kačamak, kolači i dr. Od kukuruza se dobija skrob koji se koristi u razne svrhe. Proizvodi se i farmaceutski skrob. Ima različitu primenu u medicini i farmaciji. Od klica izvađenih iz zrelog kukuruza pravi se vrlo hranljivo i lekovito ulje veoma bogato gliceridima nezasićenih masnih kiselina i fitosterolima. Sadrži i liposolubilne vitamine (posebno vitamin A). U kukuruznim klicama ima oko 28% masnog ulja, 1% lecitina, inozitofosforne kiseline, belančevina, gvanidina, glutamina, šećera i drugih biološki vrlo važnih materija, zbog čega se klice cene kao veoma jaka, koncetrovana hrana.

Najpoznatija jela od belog kukuruznog brašna su proja i kačamak.

Kačamak je vrsta tradicionalnog jela spremljena obično od kukuruznog brašna. Ovo jelo spada u tradicionalna jela u Srbiji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Bugarskoj, Makedoniji i Turskoj. Uz kačamak se mogu dodavati razni prilozi: sir, pržena svinjska mast, pržena slanina, čvarci, sprža (specijalitet iz okoline Pirota), kiselo mleko, slatko mleko, šećer i kajmak.

Kukuruzno belo brašno iz Kumove vodenice

Kukuruzno belo brašno iz Kumove vodenice se prodaje u pakovanjima od 1, 3, 5 kilograma, ali i u većim pakovanjima po Vašoj želji.

belo-kukuruzno-brasno

Recepti od belog kukuruznog brašna

Kačamak

 1. U provrelu vodu staviti so i mast.
 2. Kuvati oko 5 minuta, zatim postepeno stavljati kukuruzno brasno uz konstantno mešanje.
 3. Kada ste ubacili svu količinu brašna, ubacite sir i promešajte.
 4. Kačamak je gotov kada se odvaja od suda u kome se pravi

Sastojci

 • Belo kukuruzno brašno 400g
 • Voda 1 litar
 • Svinjska mast 100g
 • Sitan sir 200g

Proja

 1. Kilogram belog kukuruznog brašna pomešati sa osoljenom ključalom vodom i kašikom masti da se dobije masa srednje gustine.
 2. Pleh dobro podmazati sa svinjskom mašću i izručiti smesu debljine dva prsta, poravnati vlažnom kašikom i peći u pećnici na umerenoj temperaturi, dok ne porumeni.
 3. Ako želite proju sa čvarcima, onda u pripremljeno testo umešati 1/4 kg mlevenih čvaraka.

Sastojci

 • Belo kukuruzno brašno 1000g
 • Voda oko 1 litar
 • Svinjska mast 100g
 • So