Ječmeno brašno

Ječam je jednogodišnja zeljasta biljka visine do 1 metra. Prema vretenu klasa razlikujemo dvoredne i višeredne vrsti ječma.

Kao kultura, ječam je rasprostranjen na svim kontinentima, a uspeva i na velikim nadmorskim visinama. Kod nas se seje kao ozimi ili prolećni ječam.

Ječmeno brašno je veoma bogato mineralima – kalijumom, fosforom, magnezijumom, gvožđem, cinkom, a naročito selenom, koji deluje i kao antioksidans. Brašno sadrži i velike količine vitamina grupe B, kao i vitamine A, E i K.

Opsežna istraživanja koja su sprovedena u Americi, Kanadi i Australiji pokazali su da uvođenje celog zrna ječma, odnosno proizvoda od integralnog ječmenog brašna u ishranu pomaže smanjenju nivoa lošeg holesterola u krvi, kao i da veoma povoljno deluje na stabilizaciju nivoa šećera u krvi.

Ječmeno brašno iz Kumove vodenice

Ovo brašno odlično je za pravljenje hrskavih ječmenih pogačica, kao i ječmenog hleba. Ječmeno brašno se pakuje u pakovanjima od 1, 3, 5 kilograma, ali i u većim pakovanjima po Vašoj želji.

jecmeno-brasno

Recepti od ječma

Beskvasni ječmeni hleb

  1. Razmitite 1 šolju brašna sa 1 šoljom mlake vode. Ostavite u keramičkoj posudi, poklopljeno tako da ima 2-3 mm prostora lufta, da bi ovo početno testo (starter) moglo da “diše”. Ako je toplo kao što je sad samo tako ostavite testo u nekom ormanu bez promaje, da stoji puna 24 časa, da dobro uskisne. Kada je malo hladnije, umotati testo u čaršav ili tanko ćebence. Za ovo vreme prirodne gljivice iz vazduha “prave gozbu” i hrane se ugljenim hidratima iz brašna, odnosno proizvode ugljendioksid od kojeg testo narasta. Posle 24 časa, gljivice će pojesti svu “hranu” i biće gladne. To je pravo vreme da umešate još brašna, pa će testo zbog gladnih gljivica lepo narasti.
  2. Dakle, u uskisli starter umešajte sada 1 šolju pšeničnog brašna i 1 šolju ječmenog brašna, kao i so. Umesite testo, snažno gnječeći oko 10 minuta.
  3. Ostavite testo poklopljeno i smešteno na isti način kao i starter, opet 24 časa. Nakon ovog vremena, testo će lepo narasti, rascvetati se…
  4. Za pečenje je važno da imate tešku metalnu ili keramičku posudu sa dobrim poklopcem. Zagrejte tu posudu i poklopac u rerni na 220 stepeni, pa preručite testo, poklopite i pecite 45 minuta na 220 stepeni, bez otklapanja. Otklopite posudu i pecite otklopljeno još oko 10 minuta.

Sastojci

  • 2 šolje integralnog pšeničnog brašna
  • 1 šolja integralnog ječmenog krupno mlevenog brašna
  • 1 šolja izvorske vode ili flaširane vode
  • pola kašičice usitnjene nerafinisane morske soli
  • puno strpljenja, vežbe i upornosti 🙂

Izvor: www.coolinarika.com